Juliane Preisler

Juliane Preisler er en af Danmarks fineste lyrikere. Også når hun skriver en rablende-sprudlende-grublende og indimellem skrigmorsom roman om at finde sig til rette, uden at have en anden at vende omverdenen med.  

Juliane Preisler (f. 1959) bor i København. Hun debuterede i 1983 og har siden skrevet en lang række anmelderroste romaner, noveller, digte og skuespil, senest digtsamlingen Døden og blæsten (2022).

Hendes nye roman, Findelser (2023), er en fortælling om det store, foranderlige og forunderlige myldr uden om os, som vi kalder omverdenen. Om mennesker og møder og ting og sager og huller, der næsten er forsvundet eller lige er kommet til. Det myldrer så meget og så hastigt alle vegne, at det kan være svært at forholde sig til det hele. Men tør vi hvile i hinandens øjne, bare et øjeblik, er der plads til alle i den gode fremtid. Her kan alt ske.  

Hun har modtaget en række priser og legater, bl.a. Klaus Rifbjergs Debutantpris for lyrikere i 1984, Statens Kunstfonds treårige stipendium i 1985, Edith og Helge Rode-Legatet i 1986 og Dansk Litteraturpris for Kvinder i 1989 og Statens Kunstfonds livsvarige ydelse i 2005.