Knud Sørensen

Inden han døde som 94-årig efter længere tids sygdom i 2022, nåede Knud Sørensen at færdiggøre Lokale historier. En stille bog, der på en måde samler hele forfatterskabet i miniature. 

Knud Sørensen (1928-2022) blev født i Hjørring og debuterede som lyriker med Den røde kaffekande i 1965. Siden har han skrevet både digte, romaner, noveller, biografier, erindringer og debatbøger. Fælles for mange af dem er hans oplevelser og erfaringer fra det landlige Danmark eller udkanternes Danmark.  

Lokale historier er Knud Sørensens sidste punktum. En bog, der tematisk samler hans forfatterskab i miniature. Her fortæller han om naturen og om egnene ved Limfjorden gennem fjorten varme, tankevækkende historier. Om fjordens digtere, om Thøger Larsen, Jeppe Aakjær og Aksel Sandemose. Om at blive ældre og langsommere, men stadig bevare sin evne til at undres og opleve verden omkring én. Om det ottekantede forsamlingshus på Mors. Om plantningsselskabet Legind Bjerge og om at hjælpe naturen med at skabe sig selv. Fælles for de fjorten lokale historier er en oprigtig glæde over livet og naturen.

Efter at have mistet sin kone i 2005 boede Knud Sørensen alene i huset på Skjelholmvej i Nykøbing, hvorfra der med mellemrum kom nye bøger med landskabet som tema, senest Gemmebogen (2021). Knud Sørensen modtog en lang række priser for sit forfatterskab, bl.a. Det Danske Akademis Store Pris i 2014.